Hiroshima-afton den 6 augusti

Med anledning av Hiroshimadagen ordnar Emmaus Åland traditionsenligt program i Sjökvartetet i Mariehamn på torsdag den 6 augusti kl 21.00. Vi bjuder på tal och musik. Kvällen avslutas med ljusceremoni, då ljuslyktor läggs i vattnet. Välkomna!

Årets tema är solidaritet och fri rörlighet. Frans Jansson håller tal. Han jobbar med flyktingfrågor för organisationen Khora i Aten, Gekland. För musiken står rappduon Wael Almasri och Sebastian Diaz Vargas. Dessutom blir det sång med Paulina Witting och Olivia Kemetter.

I samband med Hiroshimadagen inleder Emmaus Åland även en insamling till förmån för det mobila biblioteket Echo som betjänar flyktingläger i och kring Aten, Grekland. Biblioteket finns i en stor skåpbil full med bokhyllor och bekväma stolar. Biblioteket åker till nio flyktingläger och sociala projekt varje vecka med böcker på över elva språk. Hos Echo finns också material för att lära sig flera olika språk. Echo erbjuder en kreativ och givande miljö på platser där livet står still och stagnerar. Se mer information på http://echo-greece.org/

___

För allas trygghet, vänligen respektera följande:

  • Om du har förkylningssymtom, stanna hemma.
  • Håll avstånd till varandra - 1,5 meter rekommenderas
  • Iaktta god hand-, host- och nyshygien.
  • Följ myndigheternas rekommendationer angående karantän vid resa.


Om Hiroshima-aftonen:
Den 6 augusti 1945 fälldes atombomben över Hiroshima och den 9 augusti 1945 över Nagasaki. Åtminstone 70.000 människor i vardera staden dödades omedelbart eller inom ett par timmar. Ungefär lika många har senare dött av strålskador. Fortfarande dör folk av bombernas effekter då de överlevande i högre grad än genomsnittet drabbas av cancer och lider av för högt blodtryck.

Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki var de första och hittills enda atombomberna som använts i krig. De båda städerna har i dag blivit viktiga symboler för allt arbete mot kärnvapen.

Hiroshimadagen uppmärksammas för att hedra minnet av de som föll offer för atombomberna samt för att manifestera vikten av fredsarbete.