Hiroshima-afton 6.8.2022

På Hiroshimadagen den 6.8 bjuder Emmaus Åland traditionsenligt in till ljusceremoni i Sjökvartetet kl 21.00 med pyssel, program och lyktnedläggning i Slemmern.

På Hiroshimadagen den 6.8 bjuder Emmaus Åland traditionsenligt in till ljusceremoni i Sjökvartetet lördagen den 6.8 kl 21.00 med pyssel, program och lyktnedläggning i Slemmern.

Från kl 21.00 skapar vi tillsammans ett gemensamt fredsflaggspel, genom att skriva fredsbudskap på vimplar. Kl 21.30 inleds programmet.

Inledning: Martha Hannus, Emmaus Åland. Om Emmausrörelsens kamp för fred, fri rörlighet och bosättning

Talare: Kaveh Bahar berättar om manifestationerna vid "Ukraina-platsen" och varför det är viktigt att demonstrera mot krig

Ahmad Shafiei läser dikter.

Musik: Jakob Lavonius och Cecilia Wickström

Programmet avslutas med en ljusceremoni med lyktnedläggning i Slemmern.

Den 6 augusti 1945 fälldes atombomben över Hiroshima och den 9 augusti 1945 över Nagasaki. Åtminstone 70.000 människor i vardera staden dödades omedelbart eller inom ett par timmar. Ungefär lika många har senare dött av strålskador. Fortfarande dör folk av bombernas effekter då de överlevande i högre grad än genomsnittet drabbas av cancer och lider av för högt blodtryck.

Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki var de första och hittills enda atombomberna som använts i krig. De båda städerna har i dag blivit viktiga symboler för allt arbete mot kärnvapen.

Hiroshimadagen uppmärksammas för att hedra minnet av de som föll offer för atombomberna samt för att manifestera vikten av fredsarbete.