Flyktingarnas bokbuss i Aten

Emmaus Åland stöder sedan 2020 det mobila biblioteket Echo Refugee Library i Aten, Grekland. Biblioteket finns i en stor skåpbil, som åker runt till flyktingläger kring Aten med böcker på ett tiotal språk.

Men Echo lånar inte bara ut böcker. De erbjuder hjälp med asylansökningar, ordnar gitarrlektioner, konstprojekt, språkkurser och mycket annat som gör flyktingarnas vardag lite ljusare.

Under den värsta pandemiperioden stod verksamheten stilla. Då hjälpte Echo istället andra organisationer att distribuera mat med bokbussen.

Det blir svårare för bokbussen att komma in i flyktinglägren, som mer och mer får formen av fängelser. Detta löses delvis genom telefonkontakt och bokleverans genom lägerporten. De grekiska myndigheterna gör det allt svårare för frivilligorganisationer att jobba med flyktingarna. Situationen är alarmerande.

I Echos årsrapport för 2021 kan du läsa mer om verksamheten och om vem det är som lånar, vilka språk böckerna är på, vilka kostnaderna är och hur verksamheten finansieras. År 2021 stod Emmaus Åland för 23,2% av Echos finansiering. Även i år hjälper vi till att hålla bussen rulland, den behövs!