Emmausfestivalen 2023
Vi börjar redan kl 12:00 fredagen den 11 augusti, och avslutar vid midnatt. Programmet är gratis, kaffet billigt och du är välkommen precis som du är.
12.00-14.00 Soppkök – betala efter förmåga
12.30 Samtal om antifeminism i samarbete med ABF Åland. Medverkande Nina Nyman, doktorand i genusvetenskap, och Nina Fellman, ordförande för Ålands Feministparaply och Feministakademin på Åland.Moderator Mia Hanström
13.45 Workshop – hur stort är ditt ekologiska avtryck? Med Sofia Karlsson från Svalorna Indien-Bangladesh
14.45-15.15 Pyssla din egen boutonnière med Helena från Älvdalens trädgård
15.15-16.30 Paus för klimatmarsch - nu mobiliserar vi och manifesterar för klimaträttvisa tillsammans med ReGeneration och Ålands natur och miljö! Kolla gärna eventet https://www.facebook.com/events/930226024851892 för mer information.
16.30-18.00 Pyssla din egen boutonnière med Helena från Älvdalens trädgård
16.30- Tillverka en badge med budskap tillsammans med ABF Åland
16.30- 17.00 Hembygden (AX)
17.15-18.00 Samtal – klimatprat i samarbete med ReGeneration 2030 och Ålands natur och miljö. Medverkande: Sofia Karlsson, Svalorna Lund Bangladesh, Zabihullah Roshan, ReGeneration, Nellie Höglund. Moderator: Annika Lepistö
18.00-18.30 E18(AX/SE)
18.30-19.00 Algsnack med Under Ytan – presentation och provsmakning
REKLAMPAUS: Sjöfart och skärgårdsliv
19.15-19.45 Beppe Lantz – musikalhits
19.45-20.00 Redesign-visning med kläder av Sofie Lindqvist
REKLAMPAUS: Grön revolution
20.15-20.45 Durak (AX)
REKLAMPAUS: Retro
21.00- 21.45 Maggma (AX/SE)
REKLAMPAUS: Pride
22.00-22.45 Sophia Mitiku (FI)
REKLAMPAUS: Glitter och glamour
23.00 Red Beans and Rice (AX)
Tantkraftscafét säljer hembakt och starkt kaffe och Våffelrakan erbjuder åländsk streetfood. Norrbölebutiken poppar upp inne på gården, och stadsodlingen finns på plats. Carola Fyrqvist signerar sin bok Bagarstugans hemligheter.
________________________________________________
Vad händer hos Emmaus under Kulturnatten?
Workshop klimaträttvisa – hur stort är ditt avtryck?
Kom på en workshop med Svalorna Indien Bangladesh för att lära dig mer om ditt ekologiska fotavtryck och om klimaträttvisa, där vi diskuterar hur vi kan leva mer hållbart i solidaritet med naturen och människor världen över. Workshopen hålls av Sofia Karlsson från Svalorna Indien-Bangladesh i Lund, som arbetar för klimaträttvisa, social rättvisa och jämställdhet. De är också en del av den internationella Emmausrörelsen
Gör din egen boutonnière med Helena
Tillsammans med sin sambo driver Helena den småskaliga snittblomsodlingen Älvdalens Trädgård i Finström. Här driver de upp och odlar snittblommor på ett naturnära sätt. Helena är en kreatör och trivs bäst då hon får skapa vackra buketter, arrangemang eller blommande konst av det som växer i odlingen. Under eftermiddagen hjälper Helena dig att pyssla din egen knapphålsbukett av säsongens blommor.
Algsnack(s) med Under ytan
Joel Lindholm från Under Ytan berättar om sitt arbete för Östersjön och bjuder på smakprov! Under ytan är ett startup bolag som fokuserar på odling och odlingstekniker för makroalger från Östersjön och dess användningsområden som livsmedel och andra produkter. Under Ytan verkar enligt en regenerativ affärsmodell vilket innebär att de restaurerar mer än vi förbrukar. Under Ytan stärker ekosystem och minskar eutrofiering i Östersjön genom odling av makroalger eller genom användning av makroalger som en restaureringsmetod.
Reklampaus: Dags för antikonsumistisk reklam för hållbart mode!
Under årets Emmausfestival kommer det bjudas på reklampauser mellan kvällens programpunkter. I vår reklam uppmuntrar vi till hållbart tänkande tänkande och antikonsumtion istället för nykomsumtion - men samtidigt bjuder vi på fem underhållande modevisningar. Varje paus har ett eget tema: Sjöfart och skärgårdsliv, Grön revolution, Retro, Pride och Glitter och glamor. Reklampauserna har tagits fram av Emmaus högskolepraktikant och modevetenskapsstuderande Matilda Karlsson tillsammans med koreografen Petronella Wester och Emmaus ordförande Carina Aaltonen. På scen kommer vi att få träffa ett gäng härliga modeller som på olika sätt har en koppling till Emmaus verksamhet.
Redesign-visning med kläder av Sofie Lindqvist
Sofie Lindqvist har alltid älskat kläder och fick upp ögonen för mijlöfrågor när hon flyttade tillbaka till Åland från Frankrike för 5 år sedan. Hon tog beslutet att aldrig mer köpa nya kläder. Sagt och gjort! Kärleken till kläderna ledde till studier till kreatör och stylist inom mode på distans via en skola i Paris och Sofie har gjort det till sitt mål att vara hållbar och bara använda sig av befintliga resurser. På Emmausfestivalen på Kulturnatten bjuder Sofie på en mini-modevisning med fem helt nya outfits som är 100% second hand!
Artister:
Beppe Lantz (AX)
Blivande musikalartisten Beppe Lantz bjuder på musikalhits med ackompanjemang av Guy Karlsson på piano.
Hembygden (AX)
Hembygden är ett ungt åländskt band som faller någonstans i jazzgenren. Sommaren 2022 släppte bandet sin första och enda ep ”Dygnsrytmen”. Epn är en jazzig brygd med natursköna texter om Åland och andra ställen. Hembygden återförenas på Emmaus scen under Emmausfestivalen.
E18 (SE/AX)
Du är en människa. En öppen bok som ingen riktigt kan läsa. Du vill bli läst. Inte av alla men av några utvalda. Slutligen är du ensam och frånskild alla andra. Samtidigt delar du denna upplevelse av ensamhet med alla andra. Du flätas samman i kollektiv, ibland mot din vilja och ibland utan din vetskap. Ibland blir det precis rätt. E18 undersöker dessa händelseförlopp i tidlösa sånger. Det är ett experiment med folk, rock och pop. Det är enkelt och det är känslosamt. Det kan vara lekfullt. Det kan vara precis rätt.
Durak (AX)
Med inspiration sprunget ur öns rika historia, vackra skärgård och gemenskap hyllar Durak det åländska. Hans ordlekar tar dig från Ålands havs mörkaste djup till ordalklints skinande topp. Rosella the musical, Liftarens guide till glada laxen och Smugglarparadis med flera. Gör er redo för en lyrisk resa genom ölivets essens.
Maggma (AX/SE)
Sköldingebaserade bandet Maggma arranderar om låtar från Veronica Maggios första platta ”Vatten & Bröd”. Låtarna är arrangerade utifrån olika jazztilar, inspirerade av modern musik men även traditionell swing. Maggma tar dig på en behaglig resa i jazzens värld och bjuder på somriga sounds. Medlemmar är Moa Skolling, sång, Elias Ekelöw, saxofon, Josef Yousri, saxofon, Anna Johansson, gitarr, Theo Hector, bas, och Arvid Almqvist, trummor.
Sophia Mitiku (FI)
Sophia Mitiku (hon/hen) är en artist som enkelt känns igen på sitt utforskande sound som blandar drömmiga sekvenser medan hon rör sig mellan experimentell RnB och avant-pop. I sin musik reflekterar hon över dagdrömmarnas och åtråns liminala utrymmen, förlust och längtan – felläge i nostalgin.
Sophia Mitiku (she/they) is an artist who is easily recognizable by her explorative sound that blends dreamy sequences while gravitating between experimental RnB and avant- pop. In her music she reflects on liminal spaces of of daydreams and desire, loss and longing - the glitch of nostalgia.
Red Beans & Rice (AX)
Red Beans & Rice har funnits i olika konstellationer i över 35 år. Bandets signatur är musik med rötterna i New Orleans-traditionen kombinerad med egen musikalisk krydda. På repertoaren finns även en rad uppjazzade visor och sjömanssånger med åländsk anknytning.
Under Kulturnatten den 11 augusti gör Red Beans & Rice ett av få framträdanden denna sommar, då de avslutar kvällen på Emmaus bakgård kl 23.00.
Idag består bandet av grundstommen Maria Stenberg-Haug (sång), Ove Andersson (banjo/sång), Mikael Andersson (tuba), Inger Marie Sundblom (trumpet) och Börje ”Lillebror” Åhlund (klarinett). Allt som oftast kompletteras bandet med batteristen Kim Jansson.