Den internationella kvinnodagen 8.3.2023

Över 40 år av förtryck och protester!

På den internationella kvinnodagen uppmärksammar Emmaus Åland de modiga flickor, kvinnor och män som demonstrerar för mänskliga rättigheter i Iran. Iran styrs av en brutal förtryckande regim. Kvinnor är särskilt utsatta.

Demonstrationerna riktar sig mot den islamiska regimen. Stora delar av befolkningen anser att regimen är korrupt, förtryckande och saknar legitimitet.

Generationer av kvinnor i Iran har protesterat mot förtrycket sedan 1979 då shahen störtades och ett religiöst styre tog över. Moralpolisen etablerades i Iran 2005 för att kontrollera befolkningen och framför allt kvinnors uppförande och klädsel. Vissa yrken och politiska positioner är reserverade enbart för män. Diskrimineringen av kvinnor finns inskriven i Irans lagar, vilket bl.a. följande är exempel på.

Några exempel:

  • En kvinna räknas som en halv människa. T.ex. måste två kvinnor vittna för en sak, för att motsvara en mans vittnesmål för samma sak.
  • Systrar och bröder ärver olika från föräldrar basereat på deras kön.
  • Abort är förbjudet och kvinnor tvingas följa särskilda regler för klädsel.
  • Det finns inga lagar för att skydda kvinnor från våld i nära relationer eller sexuellt våld.
  • Kvinnor har inte har rätt till att skilja sig utan mannens godkännande.

Listan går att göra väldigt lång. Kvinnor från minoritetsgrupper och icke-muslimska familjer utsätts för större diskriminering.

På den internationella kvinnodagen uppmärksammar vi kvinnornas kamp.

I ett av skyltfönstren i Emmausbutiken på Strandgatan 20 i Mariehamn visar vi ett konstverk av fotografen och konstnären Nayab Ikram. Det består av ett verk ur hennes fotoserie ”In Between” från 2015 kombinerat med slagorden "Kvinna, liv, frihet".

På eftermiddagen den 8 mars kl. 16-17.30 bjuder vi in till te, samtal med Sheyda och Ahmad Shafiei och tillverkning av kampanj-pins/badges/rockmärken designade av Nayab Ikram i butiken på Strandgatan. Kom in och dela dina tankar med oss!

Kvinna, liv, frihet! Vad händer i Iran?

  • I september 2022 dog 22-åriga Jina Mahsa Amini efter att moralpolisen i Iran gripit henne och misshandlat henne. Hon greps för att hon inte följde den strikta klädkod som gäller för kvinnor. Efter hennes död utbröt protester runt om i Iran, och de utvecklades snabbt till de största protesterna på många år.
  • Flickor och kvinnor har varit drivande och manifesterat i skolor och på gator bl.a.genom att ta av sig sin hijab, klippa av sig håret och bränna den iranska regimens flaggan. Slagordet ”Kvinna, liv, frihet” har varit en röd tråd genom protesterna. Slagordet som har sitt ursprung från den kurdiska frihetsrörelsen från tidigt 2000-tal, har ännu än gång blommat upp och hörs nu världen över.
  • Hundratals personer har dödats i protesterna och tusentals har arresterats. Myndigheterna I Iran har dömt människor till döden i skenrättegångar. Iran är ett av de länder i världen som mest aktivt tillämpar dödsstraff. Tortyr förekommer också. Men protesterna fortsätter trots regimens brutala attacker på demonstranter.

De senaste månaderna har ca 1.000 skolflickor utsatts för förgiftning i skolor. Mer än 30 skolor på olika platser har drabbats. Många tror att det är regimens sätt att skrämma flickor, som varit en aktiv och drivande grupp i protesterna.

Vad kan du göra?

  • Kampen för kvinnors rättigheter fortsätter varje dag. För de som utsätts för kvinnoförtryck finns inga dagar då de inte kämpar. Fortsätt visa ditt stöd med dem som behöver det!
  • Du kan göra skillnad genom att lära dig mer om vad som händer, genom att sprida ordet, genom att sätta press på ansvariga och genom att prata om det som händer med dina vänner, med politiker och i olika grupper och föreningar som du är med i.
  • Ett tydligt exempel på resultat av konkret handling är hur protester ledde till att Iran uteslöts från FN:s kommission för kvinnors ställning (UNCSW) i december 2022.
  • Kom och visa solidaritet tillsammans med andra frihetskämpar varje lördag på Mariehamns torg kl. 12.00, då det hålls manifestation mot förtrycket i Iran.

Foto: Vecteezy.com