











Emmaus bidrar till uppnåendet av ett meningsfullt liv, en verklig fred och glädje för varje individ och samhälle. Vi är banbrytare inom cirkulär ekonomi och vår verksamhet är klimatpositiv, vilket innebär att vår verksamhet binder mer koldioxid än vi släpper ut. Vårt biståndsarbete och vårt fredsarbete skapar social hållbarhet och bygger tillit över gränser. Varje människa och varje samhälle ska kunna leva, få en plats och förverkliga sig i ett ömsesidigt utbyte och i en gemenskap där alla har ett lika värde.
Emmaus Åland ska i enlighet med Emmausrörelsens manifest:
Emmaus Åland vill bidra till ett hållbart samhälle genom visa på nya system och modeller. Vi vill vara föregångare både vad gäller inkludering på arbetsmarknaden och inom nya modeller för återanvändning och återvinning. Vi visar att ett hållbart arbetssätt fungerar. Vi uppmärksammar och berättar om verksamheter och aktiviteter som bryter mot hållbarhetsprinciperna.
Emmaus Åland utgår från den internationella Emmausrörelsens värdegrund, som fastslogs vid rörelsens världsmöte i Italien i april 2016. Emmausrörelsen står för:
Respekt – för människor och miljö, vilket leder till verksamheter präglade av:
Att dela med sig – av mänskliga, materiella och ekonomiska resurser, vilket leder till:
Öppenhet – på alla plan, vilket leder till:
Solidaritet – att leva solidariskt i vardagslivet och i samhället, i gruppen och arbetet, lokalt och globalt, vilket leder till:
Välkomnande – såväl i tanke som i handling, vilket leder till verksamheter präglade av varmt bemötande och betoning på gemenskap, där vi lyssnar på varandra, ger stöd, förmår tillmötesgå både akuta och långsiktiga behov särskilt hos utsatta grupper.
Värdegrunden avspeglas även i föreningens alkohol- och drogpolicy, jämställdhetspolicy, mångfaldspolicy, policy mot mobbning och trakasserier samt miljöpolicy. Under året ska värdegrunden konkretiseras med målet att den ska genomsyra den praktiska verksamheten. I detta arbete läggs fokus även på antirasism och hbtq-rättigheter.
Emmaus Åland arbetar med såväl social som ekologisk hållbarhet. De åtta hållbarhets-principerna fungerar som ett verktyg och en måttstock i vårt arbete. Det innebär att Emmaus inte ska vara med och bidra till att naturen utsätts för:
Vi är inte heller med och bidrar till att människor utsätts för strukturella hinder för
De åtta hållbarhetsprinciperna utgör Emmaus Ålands definition av ekologisk och social hållbarhet. Istället för att bidra till ett ohållbart samhälle ska vi visa på metoder för att minska koncentrationsökning av ämnen skadliga för naturen, och undanröja strukturella hinder som står i vägen för ett inkluderande samhälle.
Emmaus Åland ska aktivt delta i arbetet med att uppnå målen i Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda. Vi bidrar framför allt till mål 1, 2 och 7 i agendan. Vi ska också, utifrån vår värdegrund och vår expertkunskap, ifrågasätta, utmana och driva på för ännu mer ambitiösa hållbarhetsmål där vi anser att det behövs.