En sagovärld full av kvinnokraft

Har ni sett Emmaus Ålands nya reklambilder? Den uttråkade prinsessan på ärten, de årsrika kvinnornas skruvade tebjudning och den tuffa hindflocken ingen vågar bråka med? De mångbottnade bilderna är skapade i ett unikt samarbete mellan fotografen Tiina Tahvanainen, modedesignern Linda Karlsson, årsrika åländska kvinnor och rugbylaget Åland Hinds.

Emmaus har tidigare jobbat med åländska designers, konstnärer och fotografer för sina reklambilder. Designern Minna Palmqvist och fotografen David Lundberg och Kenneth Bamberg har tidigare skapat bilder för Emmaus. Verksamhetsledare Robert Jansson berättar att Emmaus också den här gången ville ha ett professionellt upplägg som sticker ut, och som förmedlar det som Emmaus är. Jämställdhet och inkludering är viktiga värden för Emmaus, och bilderna ifrågasätter normer om kön och ålder.  

”Vi har tidigare jobbat med Linda, med redesign och med en video vi gjorde, och vi vet att Tiina tar bra bilder. Emmaus sponsrar Åland Hinds, men ville göra något mer tillsammans med dem, så vi frågade om de ville ställa upp som modeller. Samtidigt hade Emmaus besök av deltagare från ett projekt på Högskolan på Åland där man jobbar med att främja psykisk hälsa hos äldre, och där föddes idén att också involvera äldre modeller”, berättar Robert.

Linda berättar: ”Jag fick uppdraget att bilderna skulle spegla starka kvinnor, och att modellerna dels skulle vara äldre kvinnor och rugbylaget. Det var en rolig utmaning. Emmaus är ett trevligt ställe med bra tänk.”

Inspirationen bakom bilderna kommer från sagans värld. ”Jag har en favoritfotograf som heter Tim Walker, som jag inspirerades av att skapa en sagovärld som egentligen bara går att skapa i bild. Jag valde Tiina som fotograf, och vi jobbade tillsammans fram bildidéerna,” berättar Linda.

Tiina beskriver det som en ära att få skapa nya reklambilder för Emmaus. ”Jag har redan tidigare varit ett fan av Emmaus reklambilder eftersom de alltid har stuckit ut och har varit kund på Emmaus ända sedan jag flyttade hit för 15 år, så det här var ett väldigt kul uppdrag. Vi fick extra spelrum att göra någonting galet och roligt!”

Lokalen bidrog till att skapa den speciella, dunkla stämningen i bilderna. Tiina berättar att hon älskar ödeplatser och de ytor man kan hitta där, och har tidigare fotograferat i snickeriet i Algots varv. Vintertid var den lokalen lite för kall för en fotografering, så Tiina lånade nyckel till en annan lokal i området som tillfälligt saknade hyresgäster. ”10 meter i takhöjd med häftiga ytor, det häftigaste i utrymmesväg som jag har sett på Åland”, berättar Tiina.

Alla kläder och rekvisita i bilderna är från Emmaus. För bildskaparna var det en glädje att få botanisera i Emmaus sortiment, som Tiina beskriver som en guldgruva. För betraktaren är det ändå inte kläderna som hamnar i fokus, utan den glädje, styrka och lekfullhet som modellerna utstrålar.

Att jobba med amatörer som modeller var ”rakt igenom underbart”, berättar Tiina. ”Modellerna var jättetrevliga att jobba med”, säger Linda. Modellerna tog till sig Lindas och Tinas vision om en sagovärld, och behövde inte särskilt mycket regi. ”När de hade blivit stylade och skulle fotograferas klev de rakt in i sina roller och när de ställde sig framför kameran var de redan som i en annan värld”, berättar Tiina.

För bildskaparna blev stylingen och fotograferingen en alldeles speciell upplevelse. ”Det var det roligaste jag har fått göra”, säger Tiina. ”Jag får gåshud när jag tänker på det". 

Emmaus nya reklambilder finns nu ute på Instagram (@emmausaland), Facebook och på vår hemsida, och kommer att synas på vårt material och i annonser framöver. 

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker