Ny blogg: Julia i de västsahariska flyktinglägren

Hej!

Jag heter Julia och jobbar sedan idag i de västsahariska flyktinglägren som ligger mitt i Saharaöknen i sydvästra Algeriet. Jag kommer skriva om livet här och vad folk gör för att klara av att leva i öknen, hur människor umgås, hur det är att vara flykting och samtidigt bo i ett samhälle som är helt organiserat av västsaharier. Dessa flyktingläger har utvecklats till en västsaharisk stat med ett västsahariskt parlament, sjukhus, skolor och mycket frivilligt arbete av den västsahariska befolkningen. Jag har varit här elva gånger innan jag bestämde mig för att söka ett jobb i lägren som jag också fick. Yey! Mitt jobb är att leda ett projekt för unga västsaharier för att de mer aktivt ska ta del av samhället. Jag har massor av tankar men framförallt tror jag att det är viktigt att inte komma med sanningar men att hitta sätt att lära från varandra. Jag kommer vara på plats i ett år ungefär och under den tiden kommer jag att lära mig extremt mycket, lära er en del och förhoppningsvis få någon eller några av er att vilja komma och hälsa på och se med egna ögon hur det är att leva i flyktingläger mitt i en öken där det blir upp till 50 grader varmt på sommaren. Stay tuned!

Jag vill också veta vad du som läser tycker. Så kommentera gärna, ställ frågor, var med helt enkelt!

Västsahara- Afrikas sista koloni

Västsahara är Afrikas sista koloni och ockuperas till stora delar av sitt grannland Marocko sedan 1975. FN kräver att Västsahara skall avkoloniseras och internationella domstolen i Haag slår fast att Marockos krav på Västsahara saknar grund. Inget land i världen har erkänt Marockos rätt till Västsahara och den marockanska repressionen mot den västsahariska befolkningen är hård. Trots det har EU förmånliga handelsavtal med Marocko och låter sina ekonomiska intressen gå före mänskliga rättigheter. En stor del av befolkningen bor sedan 1975 i flyktingläger i Saharaöknen i sydvästra Algeriet helt beroende av humanitärt bistånd. Den folkomröstning som skulle garantera västsaharierna rätt till att bestämma själva över sin framtid har inte genomförts på grund av att Marocko förhalar processen.

Emmaus Åland och Västsahara

Emmaus Åland stödjer västsahariernas rätt till frihet och gör flera insatser för att både informera om och stödja det internationella arbetet för ett fritt Västsahara.

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker