Lyxiga oljeaffärer

Nu har vi hämtat hem mer av den ekologiska palestinska olivoljan som säljs i butiken på Strandgatan. Varför säljer vi den? Det är för att den är god och för att visa solidaritet. Olivoljan använder vi även i vår klimatsmarta restaurang – Emmaus returcafé.

– Vi använder den kallpressade palestinska oljan för att den är rättvis och solidarisk. Och dessutom är den sådär lyxigt god. Den är perfekt att ringla på sallader och att blanda dressing med, men känns för lyxig för att steka i, berättar Oscar Lindholm som är måltidsekolog och kock på Emmaus Ålands klimatsmarta returcafé.

Vi köper oljan av föreningen Jord och frihet, som importerar den direkt från Palestina. Vi tar in den för vi tror att solidarisk handel baserad på ömsesidig respekt kan bidra till att förändra världen. Förutom att bidra ekonomiskt till det palestinska samhället ger oljan oss även möjlighet att sprida information om situationen i Palestina. Om bygget av Israels apartheidmur, om ockupationen och konfiskeringen av mark och vatten och om brotten mot internationell rätt. Vi får även möjlighet att diskutera motståndet mot ockupationen, och det palestinska folkets kamp för jord och frihet.

Olivoljan produceras av palestinska bönder på Västbanken. Med stöd av organisationen Palestinian Agricultural Relief Committees, PARC har bönderna fått hjälp att organisera sig i kooperativ. Stora satsningar har också gjorts för att öka kvinnornas deltagande i kooperativen och för att förbättra odlings-, skörde- och lagringsmetoderna. Olivoljan är ekologiskt certifierad och uppfyller kriterierna för rättvis handel. Just nu är cirka 100.000 palestinska familjer på Västbanken helt eller delvis beroende av olivolja för sin försörjning.

Konflikterna mellan palestinierna och staten Israel är en kamp mellan en ekonomiskt och militärt överlägsen ockupationsmakt och ett folk som kämpar för sina rättigheter, sin överlevnad och sin mark. Exporten av olivolja är en möjlighet för palestinierna att förbättra sin ekonomi, men också att behålla en del av sitt oberoende och sin stolthet. Handeln stärker hela det palestinska samhället. Att producera och sälja olivolja av hög kvalitet till andra delar av världen handlar inte bara om ekonomi, det handlar också om att visa världen vad det palestinska folket har för resurser.

Källa och mer information: www.jordfrihet.org

 

 

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker