Klädinsamling av aktiv vängrupp på Korpo

I maj inledde Emmaus Åland ett nytt samarbete med en vängrupp i Korpo. Vi hämtade en last med insamlade kläder som donerats av Korpobor. Insamlingsarbetet genomförs av en vängrupp inom Röda korset som samlat in kläder för välgörande ändamål i ca 15 år. Församlingen bistår med lokaler för klädinsamlingen. Ulla Ahlstrand från Korpo berättar mer.

"Vi kom i kontakt med Emmaus Åland och Robert Jansson genom ett seminarium som ordnades i Nagu för 2 eller 3 år sedan.Vi har tidigare skickat iväg kläder via Kalle Augustsson och Hoppets stjärna, men i år blev det Emmaus Åland."

Korpoborna har hunnit vänja sig vid att vängruppen samlar in kläder varje år, och börjar tidigt fråga om vilken dag insamlingen ska äga rum. Men information sprids också via tidningar och radio. Insamlingen gjordes under en onsdag, och Emmaus Åland hämtade lasten på lördagen.

"Vi tar bara emot kläder under en enda dag, berättar Ulla Ahlstrand. Vi är 15 personer i vängruppen som jobbar tillsammans. Vi bjuder på kaffe och har en insamlingsbössa för att samla in pengar som går till omkostnader, t ex för transporten. Vi har jätteroligt, träffar folk och pratar."

I år samlade vängruppen förutom kläder in 340 euro, och bidrar själva med ytterligare 200. Även Korpo Kapellförsamling har lovat bidra.

Gemenskapen i vängruppen sträcker sig långt utöver en insamlingsdag om året. Gruppen har funnits i 21 år. De besöker åldringshemmet Regnbågen och ordnar bingo, hälsar på och är följeslagare för dem, t ex vid sjukhusbesök. På vändagen ordnar gruppen vänträff och bjuder alla Korpopensionärer på mat. De ordnar också fester med musik och spelmän på Regnbågen. Att frivilligarbeta är givande för vängruppen.

"Det är ett så uppskattat jobb vi gör, berättar Ulla. Det är intressant att lyssna på människorna man möter, höra berättelser från förr och man ser hur glada de blir. De blir man hemskt glad själv också när man kommer hem efter att ha träffat dem."

Gruppen består mest av äldre personer.

"Här på lilla Korpo är det nästan så att man handplockar folk och lurar dem med, och sen fastnar de och tycker att det är roligt. Vi träffas första onsdagen varje månad, gör upp programmet för månaden och planerar vem som ska hålla i vilken aktivitet", säger Ulla.

Emmaus Åland tackar för bidraget och hoppas på fortsatt samarbete med vängruppen i Korpo. Och det gör Ulla med.

"Till nästa år hoppas jag att Emmaus Åland kan komma och berätta lite mer om verksamheten den dag som vi samlar in kläder." 

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker