Från hållbarhetsutbildning till begagnad brudklänning

Ansti Dahlén jobbar som ekonomisamordnare på Landskapsregeringens utbildnings- och kulturavdelning. Hon är mycket klädintresserad, och ser alltid snygg ut. Sedan maj 2017 har hon bara köpt begagnade kläder – inga nya plagg. Hur går det ihop? Och hur kom en klädälskare på att ta sig an en sådan utmaning?

”Efter att jag hade gått en hållbarhetsutbildning med jobbet diskuterade vi hållbarhet och FN:s globala hållbarhetsmål på ett byråmöte”, berättar Ansti. ”Jag uppmanade mina kollegor välja ett av de globala hållbarhetsmålen att komma med idéer på vad de själva kunde göra att bidra till ett mer hållbart samhälle under ett år framåt. Någon valde att köra mindre bil, någon att skänka pengar. Själv valde jag att fokusera på hållbar konsumtion, just för att jag älskar och köper mycket kläder. Jag lovade då att under ett år framåt bara köpa begagnade kläder, inga nya plagg.”.

Detta var i maj i fjol, och Ansti har hållit vad hon lovade och tycker att det har gått bra. Förutom ett par strumpbyxor, som är svåra att hitta second hand, har hon inte köpt några nya plagg, bara begagnade. Hon har fått köpa skor, och hon har letat igenom sin garderob och hittat nya kombinationer av plagg som redan fanns där.

”Annars har jag handlat på Emmaus och andra second hand-affärer. Ibland köper jag något på Emmaus som jag sen inte använder – det lämnar jag tillbaka till varuinlämningen och tänker att då har jag ändå gett ett bidrag. Det känns bättre än att köpa något nytt som man sen inte använder."

Outfiten på bilden kommer, förutom strumpbyxorna då, från Emmaus. Trots utmaningen har Anstis stil inte förändrats särskilt mycket. ”Men när jag får komplimanger om något plagg brukar jag säga att det har jag köpt på Emmaus! Ofta blir folk förvånade.”

Att handla begagnat är lite som en skattjakt, menar Ansti. Man kan inte gå in och leta efter ett specifikt plagg, men man kan ändå göra fynd. Ansti har inte räknat på hur mycket hon kan ha sparat på sin nya inköpsstrategi, men tror att det är en hel del. Hon har inte heller ersatt klädshoppingen med någon annan form av shopping under året. Ansti upplever att hennes sätt att tänka kring kläder har förändrats. Hon tror att hon kommer att fortsätta köpa begagnat efter att hennes årslånga utmaning är slut, och när hon köper nytt satsa på lite dyrare plagg istället för att handla på slentrian. Det svåraste att få tag på har varit tjocka tröjor i bra skick, så det finns på inköpslistan när året är slut.

Ansti har till och med gift sig under året som gått – inte ens då gjorde hon avsteg från sitt löfte. ”Jag köpte min brudklänning, en liten vit klänning, på nätet, begagnad!”.

(Blev du nyfiken på de globala hållbarhetsmålen? Läs mer om hållbar konsumtion och produktion och de andra 17 globala hållbarhetsmålen här http://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-12-hallbar-konsumtion-oc...)

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker