Flädersaft

Sommar, sol och fläderblommor!

Odling, trädgård och vacker miljö lockade oss till ett besök hemma hos Carina Aaltonen och Dan Jansén i vackra Kungsö. Vi strosade i deras trädgård, tittade på färggranna tuppen och hönorna som stolt visade upp sina kycklingar. Gårdens katt följde oss tätt i hälarna och tittade förundrat på oss när vi drog och klättrade i det stora fläderträdet, på jakt efter de bästa och största fläderklasarna.

Skörden resulterade i två hinkar saft som står i svalen på Emmaus returcafé och bara väntar på att få silas och hällas upp på flaskor. För vad är inte godare än iskall flädersaft en het sommardag?Så här gjorde vi:

Till en sats på cirka 5 liter koncentrerad flädersaft så behöver du:

40 stora klasar fläderblommor

5 stora ekologiska citroner

2 kg ekologiskt strösocker

2 liter vatten

Skrubba citronerna och skiva dem. Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Varva citronskivor, fläderblommor och strösockret i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med en träslev och låt det svalna något. Täck sedan med lock. Förvara saften i kylskåpet eller på något svalt ställe. Står den för varmt så jäser det lätt. Låt saften stå i 4-5 dagar och rör om i hinken en gång om dagen.

Sila blomklasar och citroner genom ett durkslag och sedan saften genom saft/silduk. Vi ska förvara saftkoncentratet i frysen i en plastlåda med lock. Saftkoncentratet går sedan lätt att skopa upp med hjälp av en glasskopa direkt i saftkannan.

Tack till Carina och Dan för fikat, pratstunden och fläderblommorna.

 

Emmaus returcafé är ett arbetsmarknadsprojekt finansierat av Europeiska socialfonden och Ålands landskapsregering. Projektets mål är att långtidsarbetslösa personer skall få ett jobb genom kompetensutveckling, individuellt stöd och praktiskt arbete. Vår utgångspunkt är att tillreda och servera en god och näringsrik lunch till Emmaus personal. Maten som tillreds är av lokala råvaror, gärna ekologiska och till största del av så kallad returmat.

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker