Finlandssvensk feminism och meditativ stickning

Det tar inte länge för Astras chefredaktör Nina Nyman att välja ut fyra favoriter ur Emmaus bokavdelning.

”Tyvärr pratar jag just nu mer om böcker än jag läser dem,” berättar Nina, som är på Åland för att samtala om litteratur och politik under Mariehamns litteraturdagar. ”Jag har valt böcker som jag vill läsa – just nu hamstrar jag böcker i väntan på att ha tid att läsa dem. Det jag har tid att läsa just nu är böcker som har med jobbet att göra – till exempel Blaue Fraus bok ”Någon hatar oss igen” och Rafael Donners ”Människan är ett känsligt djur”.

Ur hyllorna har Nina plockat ut ”Makten och kvinnligheten” av Yrsa Stenius, ”Rödluvan” av Märta Tikkanen och ”Den amerikanska flickan” av Monica Fagerholm.

”Jag har valt de här böckerna som en helhet – finlandssvenska kvinnors böcker, för att det finns så otroligt många bra finlandssvenska kvinnliga författare. Tidskriften Astra fyller hundra år i år, och hette tidigare tidskrift för kvinnokultur – men jag vet inte om de här starka kvinnorna behöver kallas just kvinnokultur.”

”Yrsa Stenius bok vill jag läsa för att jag allt mer uppskattar att läsa om när människor skriver om sina egna liv. Det är också en feministisk politisk strategi – att göra det privata till politiskt. Därför är det intressant att lyfta fram det man själv har upplevt, och analysera det utifrån ett samhällsperspektiv – just som Märta Tikkanen också gör i sitt författarskap.”

”Den amerikanska flickan av Monica Fagerholm är en av de bästa böckerna som finns”, konstaterar Nina. ”Igår på litteraturdagarna hölls ett samtal om rasifiering, där en av deltagarna sa att när vi (som rasifieras) skriver böcker så undrar folk alltid om det handlar om rasifiering, men att när Kjell Westö eller Monica Fagerholm skriver så får det vara allmängiltigt. Det stämmer inte vad gäller Fagerholm. Hon har verkligen fått bära bördan av att vara den som skriver om just flickor – och hon gör det otroligt bra. Det sätt som hon skriver om flickor på är så allmänmänskligt. Hennes fantastiska beskrivningar av vänskap och känslor är mycket mer allmänmänskliga än de smala beskrivningarna av manlighet som vanligtvis får representera det allmängiltiga”.

Förutom finlandssvenska feminister har Nina valt ut Stickboken, en 70-talsutgåva med färgfotografier på allt från överkast till sockor.

”Jag älskar att sticka, men kan inte göra det så mycket nu när jag har en tvååring som drar i garnet. Men jag kan läsa stickböcker och drömma om tiden när jag kan sticka igen. Jag stickar oftast fritt, sällan med mönster. Nu har jag ändå lyckats mönstersticka några sockor. Nu finns ju en hel feministisk genre som handlar om handarbete – mycket broderier och helt underbara instagramkonton – för mig är det framför allt avslappning och meditation.”

Utöver att vara chefredaktör på Astra är Nina också vice ordförande i Emmaus Westervik i Ekenäs. ”Det är spännande för mig att vara i rollen som frivillig arbetsgivare – Emmaus jobbar med att ge människor ett meningsfullt arbete. Idag är också det mesta av Westerviks solidaritetsarbete feministiskt.” 

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker