Dags att så för Emmaus stadsodlingsprojekt!

Ute kryper termometern ner under – 15 grader, men inne på Jaana Ojanens kontor ovanför Emmaus Returcafé är det varmt, och små plantor spirar redan i väntan på våren. Jaana är projektledare för Emmaus stadsodlingsprojekt, där målet är att anlägga en stadsodling på grönområdet mellan Statens Ämbetshus och Södragatan. Projektet är ett tvåårigt projekt som finansieras via EU:s Interreg Central Baltic-program. Jaana är utbildad agrolog, hortonom och snart också agronomie- och forstmagister. Med andra ord kan hon mer om jordbruk och odling än många andra – och nu är det dags att börja odla för den som vill ha skörd i sommar.

”Det är dags att så redan i årsskiftet för vissa sorter”, berättar Jaana. ”Därför har vi redan börjat, även om utplanteringen känns långt bort just idag. Vi hoppas att ha ett växthus på plats i april. I år, första året, kommer odlingen att bestå framför allt av odlingslådor och växthus.”

Hittills har Jaana sått slanggurka, äppelgurka, plommontomat, vanlig tomat, miniaubergine, chili, paprika och malabarspenat. Hon odlar också smörgåskrasse, vårlök och ärtskott som redan nu används till restaurangen. Köket har önskat egenodlade örter och kryddor.  

Att odla grönsaker i stan kräver också att man väljer grönsaker som är motståndskraftiga mot avgaser, även om odlingen är skyddad av buskar och av byggnaden själv, berättar Jaana. Målet är att odla ekologiskt. 

”Vi ska gödsla ekologiskt och har startat en egen bokashikompost i returcafét som kommer att ge bokashivatten som vi kan gödsla med.” Kanske blir det andra grödor nästa år. ”Vi får se lite hur grödorna trivs här, hur varmt det blir på sommaren och så, så kanske det blir nya grödor till nästa sommar.” 

Tanken är att långtidsarbetslösa ska erbjudas arbete i stadsodlingen, men också andra kan ingå i målgruppen. ”Jag har varit och pratat med Boost och Pelaren, och vi hoppas också få deltagare till vår pilotgrupp via Emmaus projekt Integration genom arbete.”

Alla kan odla, menar Jaana, också den som aldrig testat tidigare. ”Man ska bara våga, det är inte så noga, allt måste inte sås i raka rader. Och man lär sig snabbt!”

”För den som aldrig har odlat något men vill komma igång rekommenderar jag att odla ärter, till exempel ärtskott.”

 

Och ärtskott kan du odla inne redan nu! Gör så här:

- Köp hem torkade gula ärtor, samma sort som man använder till ärtsoppa. Välj vilken mängd ärtskott du vill odla, det växer ett skott per ärt.

- Lägg ärtorna i blöt i en skål och låt dem ligga i ljummet vatten över en natt, minst 8 timmar. Håll koll på att det finns vatten kvar i skålen, så att ärtorna inte torkar.

- Fyll krukor, konserveringsburkar eller odlingstråg (vilket du vill använda) med blomjord och vattna jorden så att den blir fuktig. Lägg på ärtorna med lagom mellanrum och tryck dem lätt ner i jorden.

- Fukta ärtorna med en sprayflaska och täck odlingen med en tunn plastfolie, för att bevara fukten. Kom ihåg att göra några små hål på i plastfolien, så att ärtorna kan andas. Ställ odlingen på ett ljus ställe.

- Håll jorden lätt fuktig genom att duscha den med sprayflaska och ta bort plastfolien när skotten börjat växa.

- Håll jorden fuktig när skotten växer, spraya vid behov.

- Ärtskotten är färdiga att skörda med sax när dom är ca 10 cm höga. När du klipper skotten, lämna ca 2 cm ovanför ärtorna, så att de kan skjuta nya skott. Du kan skörda 2–3 gånger per odling.

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker