Besök, planteringar och sjögräs.

I tisdags fick vi besök av Central Baltic programmets styrkommitté, jag hade tänkt mig en handfull men det dök upp lite på 30 personer. Vi, eller främst Robert höll en kortare presentation om Emmaus, returcafét och trädgården. Vi berättade om varmbädden och de som ville fick smaka på skotten, jag tror det var hela 4 pers som vågade, inklusive mig själv… Utöver det, en liten rundtur på gården och sedan var det kaffe och fastlagsbulle på returcafét.
 

Jag har även gjort ett litet experiment där jag sått basilika i olika jordar: i cocosfiber, i Såjord och i plantjord. Det är väldigt tydligt att cocosfiber nästan inte innehåller någon näring alls, Såjord har väldigt lite och plantjord har en del näring. (Jag lägger med en bild så får ni se själva). Såjord behövs antagligen till vissa växter som kaktusar osv, eventuellt även vissa frön(?) men om man sår i den kan man nog plantera om till något med lite mer näring ganska omgående. Alla växter har ju förstås olika krav på näring, miljö osv så det bör man ha i åtanke.

Jag har planterat om en hel del till lite större krukor(8x8x8), så att rötterna ska få mer utrymme och de ska få tillgång till mer näring. Sen är det ju lätthänt att så allt för mycket i samma kruka så det har även separerats på en hel del... Jag har även sått lite mera, mer basilika, krasse, rudbeckia, rysk martorn, blåklint, persilja osv. Jag har sått i äggkartonger som jag vattnat och täckt med plastfolie. Om man håller det någorlunda fuktigt så blir kartongen väldigt mjuk och rötterna kan växa igenom, så det är bara att plantera ner kartong och allt vid omplantering sen om man känner för det

Jag har även hämtat tång för lite olika experiment men främst som näring. För länge sen läste jag om folk som hyllade sjögräsnäring i olika odlingssammanhang och trenden verkar hålla i sig, så varför inte prova göra eget, som nässelvatten ungefär. Så fick jag hjälp av en 4åring i växthuset idag då det var dags att göra bokashi-jord, det gäller att börja i tid!

Trevlig helg!
//Simon

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker