Berättelser för en vackrare värld

Heidi Henderssons fotoutställning Berättelser för en vackrare värld - Porträtt och historier från södra Indien visas den 28 maj - 29 juni 2018, i Emmaus Returcafé, Torggatan 16 (Statens Ämbetshus), Mariehamn. Cafét håller öppet vardagar kl 11-15.  Vid vernissaget den 28 maj kl 18.30 berättar Heidi om sin resa och möten med människor. Frivillig entré upptas till förmån för arbetet med att dokumentera historier och berättelser från lokalbefolkningen som görs av Keystone Foundation.

Berättelser för en vackrare värld

“Berättelser är ett sätt att säkerställa att människor bibehåller kunskapen kring hur man ska låta livet blomstra” – Charles Eisenstein

Vi befinner oss i ett brytningsskede i tiden, där vi med klimatkrisen runt hörnet uppmanas tänka om och tänka nytt kring frågor som konsumtion, livsstil och vardagsval. Det är omställningar som kräver mod, medmänsklighet, kreativt tänkande och en stor portion envishet.

Under min tid som trainee för miljöorganisationen Keystone i Indien har jag haft privilegiet att möta många modiga kvinnor och män som navigerar ut ur gamla narrativ, skriver sina egna historier och skapar nya berättelser för en vackrare värld. Dessa frön har jag velat ta och så i form av en utställning, som kan agera plattform för inspiration och diskussion.

För små frön planteras överallt i världen, inte minst i den indiska kontexten, ett land som förra året firade 70 år av självständighet och sakta men säkert tar sig ur kolonialismens spår. Ett land som har årtusenden av holistisk och spirituell resonans att falla tillbaka på och som har fött några av världens största tänkare, mystiker och filosofer. Ett land där gästfriheten är stor, där spontana gatufester kan utbryta och där tempel, yoga och dimmor av rökelse inbjuder till stillhet och kontemplation. Där aktivism och debatt spirar ur brinnande samhällsengagemang i en kultur som är känd för sin argumenterande och filosoferande historia.

Men det är också ett land som kämpar med både miljöproblem och samhällsklassklyftor, där religiös ideologi styr politik och begränsar livsval och där klimatförändringen sakta men säkert plöjer spår bland landets fattigaste. Här finns utrymme för mobilisering av mänskliga resurser, för visioner och hållbar utveckling. Här finns utrymme för nya historier att ta form.

Att hitta nya vägar framåt är inte bara ett enmans (eller en kvinnas) jobb och för att kunna skapa en mer hållbar framtid så behöver vi vända oss till varandra för att kunna utveckla och upptäcka det vi söker. Och ett effektivt sätt att göra det är genom att dela historier.

Det här ett småskaligt försök att titta närmare på några sådana berättelser, med fokus på de människor jag träffade under mitt arbete och mina resor i och runt de blå bergen i Nilgiris i delstaten Tamil Nadu. Det här är i alla fall historier som fastnade för mig. Kanske fastnar de även för någon annan.

Varmt välkomna!
___________________________________________________________________
Photo exhibition by Heidi Hendersson
Stories for a more beautiful world
- Portraits and stories from Southern India

May 28 - June 29 2018, at Emmaus Returcafé, Torggatan 16 (Statens Ämbetshus), Mariehamn. Open Mo-Fri kl 11-15. Opening evening May 28, 18.30. 

“Stories are ways of ensuring people retain the knowledge for how to allow life to flourish” –Charles Eisenstein

We find ourselves at a turning point in time, leaving yet another record-breaking warm year behind us and witnessing a world falling into ecological havoc. We have to turn the page and write a new story for a new world.

Finding new pathways forward is not a one man (or womans) job and in envisioning a more sustainable future, we need to turn to one another as our best hope for inventing and discovering the worlds we are seeking. And in doing this we need to also share our stories with each other.

This is but a brief attempt to inquire into these stories, with the particular focus on some of the people I have met during my work and travels in and around the blue mountains of Nilgiris in the state of Tamil Nadu in South India.

All I know is that these stories sustain me. And I feel like that is a good place to start.

Welcome!

Adress

PB 85
22101 Mariehamn
Åland • Finland

Öppet på Strandgatan

Må-fre 10-19
Lö 10-16
Sö 11-16
Övriga butiker